Lauseet ja määritelmät

Julkaistu

Tähän sivuun liittyvät esimerkkitiedostot lauseet.tex ja lauseet.pdf.

Lauseympäristöt

Matemaattiset lauseet ja määritelmät sekä erilliset esimerkit, huomautukset ja muut vastaavat rakenteet on yleensä tapana otsikoida ja numeroida sekä erottaa ne jollain tapaa muusta tekstistä. LaTeXissa tämä toteutetaan sijoittamalla lauseen teksti ympäristöön, joka huolehtii automaattisesti lauseen numeroinnista, otsikoinnista, kappaleen muodosta ja tekstin korostuksesta. Tällaisia ympäristöjä voi määritellä LaTeXin komennolla \newtheorem, jolla on kaksi pakollista argumenttia: uuden ympäristön nimi ja otsikoksi tulostuva teksti.

\newtheorem{theorem}{Lause}
\begin{document}
\begin{theorem}
Suppeneva jono on rajoitettu.
\end{theorem}

Numerointi

Komennolla \newtheorem on kahden pakollisen argumentin lisäksi valinnainen argumentti, jolla muutetaan määriteltävän ympäristön numerointia. Oletusarvoisesti kukin komennolla \newtheorem määritelty ympäristö numeroidaan erikseen dokumentin alusta loppuun. Esimerkiksi Lause 1, Lause 2, …, Määritelmä 1, Määritelmä 2, … Jos numerointi halutaan tehdä vaikkapa luvuittain (dokumenttiluokissa report ja book), niin on kirjoitettava

\newtheorem{definition}{Määritelmä}[chapter]

Jos kahdelle lauseympäristölle halutaan käyttää yhteistä numerointia, niin valinnainen argumentti sijoitetaan pakollisten argumenttien väliin:

\newtheorem{theorem}{Lause}
\newtheorem{lemma}[theorem]{Apulause}

Tällöin ympäristö lemma käyttää samaa yhteistä numerointia ympäristön theorem kanssa.

Automaattisen numeroinnin saa kokonaan pois, kun käytetään komennon \newtheorem asemesta makropaketin amsthm komentoa \newtheorem*.

Lauseympäristöjen tyyli

Oletusarvoisesti LaTeX kursivoi kaikkien \newtheorem-komennolla määriteltyjen ympäristöjen tekstin. Jos joissain ympäristöissä halutaan käyttää pystyä tekstiä kursiivin asemesta, niin tämä onnistuu makropaketin amsthm komennolla \theoremstyle. Tällä komennolla on yksi argumentti, joka voi saada seuraavat arvot:

plain
Ympäristön otsikko on lihavoitu ja teksti on kursivoitu.
definition
Ympäristön otsikko on lihavoitu ja teksti on pystyä.
remark
Ympäristön otsikko on kursivoitu ja teksti on pystyä. Lisäksi ympäristön ylä- ja alapuolelle jätetään vähemmän tyhjää tilaa kuin tyyleissä plain ja definition.

Komento \theoremstyle vaikuttaa sitä seuraaviin \newtheorem-komentoihin.

\usepackage{amsthm}
\theoremstyle{plain}
\newtheorem{theorem}{Lause}
\theoremstyle{definition}
\newtheorem{definition}{Määritelmä}
\theoremstyle{remark}
\newtheorem*{remark}{Huomautus} % ei numerointia

Todistukset

Makropaketissa amsthm on myös ympäristö proof, johon voi kirjoittaa lauseiden todistuksia.

\begin{proof}
Olkoon reaalilukujono $(s_n)$ suppeneva \dots
\end{proof}