Yleiset listarakenteet

Julkaistu

Tähän sivuun liittyvät esimerkkitiedostot yleiset_listarakenteet.tex ja yleiset_listarakenteet.pdf.

LaTeXin luetelmat ja tekstiympäristöt on määritelty yleisemmillä listaympäristöillä trivlist ja list.

\begin{trivlist}
    luetelmakohdat
\end{trivlist}
\begin{list}
    {luetelmamerkin tai -numeron määrittely}
    {listan parametrien asetukset}
    luetelmakohdat
\end{list}

Tässä luetelmamerkin tai -numeron määrittely sisältää komennot, joilla ilman valinnaista argumenttia oleva \item-komento tulostaa luetelmamerkin tai luetelmanumeron. Esimerkiksi itemize-ympäristön ensimmäisellä tasolla tässä on komento \textbullet, joka tulostaa merkin •. Toinen argumentti, listan parametrien asetukset, sisältää komennoilla \setlength ja \addtolength asetettuja pituusparametreja, jotka määräävät listan muodon. Kohta luetelmakohdat sisältää komennolla \item aloitetut luetelman kohdat.

Tavallisesti uudet listarakenteet määritellään ympäristöinä komennolla \newenvironment*. Mikäli listarakennetta on tarkoitus käyttää kuten tekstiympäristöä, niin kohtaan luetelmakohdat tarvitaan yksi \item-komento. Varsinaisten luetelmien määrittelyssä ei tarvita \item-komentoja, sillä nämä annetaan kyseistä listarakennetta käytettäessä. Kohdassa luetelmakohdat voi olla myös muita komentoja. Esimerkiksi ympäristö center on määritelty suunnilleen seuraavasti:

\newenvironment*{center}
{\begin{trivlist}
     \centering\item\relax}
{\end{trivlist}}

Jos listassa halutaan käyttää kasvavaa luetelmanumeroa, niin tätä varten on joko määriteltävä uusi laskuri komennolla \newcounter{laskuri} tai käytettävä jotain laskureista enumi, enumii, enumiii, enumiv. Lisäksi argumenttiin listan parametrien asetukset täytyy lisätä komento \usecounter{laskuri}.

Listan ulkoasun parametrit ovat seuraavat:

\topsep
Listan etäisyys sitä edeltävästä ja sitä seuraavasta tekstistä. Tämän lisäksi etäisyyteen lisätään aina normaali kappaleiden välinen etäisyys eli parametrin \parskip arvo.
\partopsep
Jos lista aloittaa uuden kappaleen, niin listan etäisyyteen sitä edeltävästä ja sitä seuraavasta tekstistä lisätään vielä tämän parametrin arvo.
\parsep
Tekstikappaleiden välinen etäisyys yhden luetelmakohdan sisällä.
\itemsep
Luetelmakohtien välinen pystysuora etäisyys. Luetelmakohtien väliseen etäisyyteen lisätään vielä parametrin \parsep arvo.
\leftmargin
Luetelmakohdan tekstin etäisyys listan sisältävän ympäristön vasemmasta reunasta. Tämän parametrin oletusarvot eri tasoisille sisäkkäisille listoille on tallennettu pituusparametreihin \leftmargini, \leftmarginii, … , \leftmarginvi.
\rightmargin
Luetelmakohdan tekstin etäisyys listan sisältävän ympäristön oikeasta reunasta. Tämä on oletusarvoisesti 0pt.
\listparindent
Luetelmakohdan kappaleiden sisennys. Tämä on oletusarvoisesti 0pt.
\labelwidth
Luetelmamerkille tai luetelmanumerolle varattu leveys.
\labelsep
Luetelmamerkin tai luetelmanumeron etäisyys luetetelmakohdan tekstistä.
\itemindent
Luetelmakohdan ensimmäisen kappaleen sisennys. Tämä sisentää myös luetelmamerkkiä tai luetelmanumeroa saman verran. Oletusarvo on 0pt.

Näistä ainoastaan parametreja \partopsep, \labelwidth ja \labelsep voi muuttaa listan ulkopuolella.

listarakenteiden parametrit