Harjoitustyö

Julkaistu

Kurssiin kuuluu pakollinen harjoitustyö, joka tehdään pääosin itse.

Palautukseen käytetään WETO-järjestelmää.

Tehtävänanto ja muuta materiaalia

  • Apulaiset-pakkaus, joka sisältää In-luokan ja opettajan antamat rajapinnat. Saatavilla myös erillinen versio UFT-8 merkistössä Linux/Mac-muotoisilla rivinvaihdoilla.
  • Esimerkinomainen kansilehti PDF– ja RTF-muodossa. Merkitse kansilehdelle oma tutkinto-ohjelmasi ja tiedekunta, joka vastaa tutkinto-ohjelmasi opetuksesta. Onni Ohjelmoija on käpistelijä: hänen tutkinto-ohjelmansa on tietojenkäsittelytieteet, jota opetetaan pääosin Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekuntassa.

Esimerkkitiedostot

Oman ohjelman tulosteita kannattaa vertailla esimerkkitiedostoihin ennen WETO-palautuksia.

Kukin esimerkki on omassa hakemistossaan, jossa on vähintään kolme tiedostoa. Input-alkuisessa tiedostossa ovat ohjelmalle annettavat komennot ja vastaavassa output-alkuisessa tiedostossa ovat komentoja vastaavat näyttötulosteet. Syötteet ja niitä vastaavat tulosteet on yhdistetty combination-alkuiseen tiedostoon.

Esimerkiksi input_count.txt-tiedosto tuottaa output_count.txt-tiedoston sisältämät tulosteet. Input_count.txt– ja output_count.txt-tiedostojen sisältö esitetään combination_count.txt-tiedostossa yhdessä aivan kuin komennot olisi annettu komentoikkunassa. Count-esimerkiin liittyy myös kaliumpitoisen kuvan tiedot sisältävä banana.gif-tiedosto. Count-esimerkin voi ajaa omalla Windows-koneella seuraavasti:

java Oope2018HT < esimerkit\count\input_count.txt > out.txt

Linux- ja Mac-ympäristössä on muistettava käyttää eri tiedostoerotinta:

java Oope2018HT < esimerkit/count/input_count.txt > out.txt

Ennen ajokomentoa on muistettava kopioida kuvatiedosto ajohakemistoon esimerkkihakemistosta. Samoin on toimittava myös muisen kuvia ja videoita simuloivia tiedostoja sisältävien esimerkkien kanssa.

Yllä ohjelman tuloste kaapataan out.txt-tiedostoon uudelleenohjausmerkin > avulla.

Esimerkit ovat saatavilla kahdessa muodossa:

Esimerkeistä ei ole versioita eri merkistöille, koska tiedostoissa on vain 7-bittisen ASCII-merkistön ”näkyviä” merkkejä, joiden esitystapa on sama niin Latin 1 (ISO 8859-1) kuin UTF-8-koodatussa Unicode-merkistöissä.

Salaiset testit

Salaiset testit ovat julkisessa testauksessa käytettyjen esimerkkien tapaan saatavilla kahdessa muodossa: