Harjoitukset

Julkaistu

Harjoitukset järjestetään pitkälti Lausekielinen ohjelmointi I ja II -kurssien harjoitusten tapaan. Kurssilla on runsaasti liittyviä harjoitustehtäviä, koska olio-ohjelmointikin avautuu vasta teoriaa soveltamalla. Tehtävät ratkaistaan pääosin itse. Opiskelijat voivat pohtia tehtäviä keskenään, kunhan jokainen toteuttaa ohjelmansa itse. Ratkaisujen suora kopiointi (eli plagiointi) on kielletty ja siitä seuraa rangaistus.

Tehtäviä on ratkaistava hyväksytysti määrä, joka riippuu siitä kuinka monena viikkona opiskelija käy harjoituksia tukevissa harjoitusryhmissä. Harjoitusten tekoa tai ryhmiin osallistumista ei kannata lopettaa, kun harjoitusten hyväksymisraja on saavutettu. Tehtäviä tulisi ratkoa tasaisesti koko kurssin ajan, jotta kurssin tentti ja harjoitustyön tekeminen sujuisivat juohevammin. Esimerkiksi kurssin loppupuolella esiteltävästä listasta kysyään tentissä ja listaa tarvitaan harjoitustyössä.

Ratkaisut palautetaan WETO-järjestelmään. Kurssin opettajat tarkkailevat työn laatua tarkistamalla palautuksia WETOsta käsin.

Ryhmät

Harjoitusryhmiin osallistuminen on vapaaehtoista eikä ryhmissä tarvitse esiintyä.

Harjoitusryhmiä on kahta tyyppiä. Mikroharjoituksissa ratkaistaan harjoitustehtäviä omatoimisesti. Harjoituksissa on paikalla opettaja, jolta voi kysyä neuvoa ongelmatilanteissa. Ohjatussa mikroharjoitusryhmässä on tarjolla tukea hieman enemmän kuin muissa mikroharjoitusryhmissä. Tätä ryhmää vetää kurssin vastuuopettaja.

Ensimmäiset mikroharjoitukset ovat viikoilla 2 (ohjattu ryhmä) ja 3 (muut ryhmät). Molemmat harjoitukset kestävät kaksi tuntia ja harjoituksia on seitsemällä viikolla.

Harjoitusryhmien ajat ja paikat löytyvät opetusohjelmasta.

Näet lopullisen harjoitusryhmäsi kurssin WETO-sivujen Groups-välilehdeltä.

Pisteet

Kultakin harjoituskerralta voi saada korkeintaan 10 pistettä. Näistä yhdeksän tulee tehtäviä ratkomalla. Harjoituskerran harjoitusryhmään osallistumalla saa yhden läsnäolopisteen. Tietyllä harjoituskerralla voi käydä myös useammassa ryhmässä. Näin ei kuitenkaan saa lisää läsnäolopisteitä: kustakin harjoituskerrasta saa korkeintaan yhden läsnäolopisteen.

Hyväksytysti ratkaistuista tehtävistä ja läsnäoloista saatujen pisteiden summan tulee olla vähintään 40 % saatavilla olevien pisteiden kokonaismäärästä. Jos tehtäviä annetaan esimerkiksi 57 kappaletta, niin saatavilla on yhteensä 57 + 7 = 64 pistettä. Harjoitusten suorittamiseen tarvittaisiin näin vähintään 26 pistettä (prosenttilukua ei pyöristetä ylöspäin), jotka voi kerätä esimerkiksi ratkomalla hyväksytysti 26 tehtävää harjoituksiin tulematta (26 + 0 = 26 pistettä), ratkomalla hyväksytysti 23 tehtävää ja käymällä kolmella harjoituskerralla harjoituksissa (23 + 3 = 26 pistettä) tai vaikkapa keräämällä 19 ratkaisupistettä ja käymällä kaikilla harjoituskerroilla harjoituksissa (19 + 7 = 26 pistettä).

Harjoitusten tekoa tai ryhmiin osallistumista ei kannata lopettaa, kun minimivaatimus on saavutettu. Tehtäviä tulisi ratkoa tasaisesti koko kurssin ajan.

Harjoitustustehtävien ratkaisemisesta ja harjoitusryhmiin osallistumisesta palkitaan tenttipisteisiin lisättävillä hyvityspisteillä. Hyvityspisteet lasketaan 40 % -vähimmäisrajan tapaan hyväksytysti ratkaistujen tehtävien ja läsnäolojen summan perusteella seuraavasti:

  • summa 60 % pisteiden kokonaismäärästä → 1 p,
  • summa 70 % pisteiden kokonaismäärästä → 2 p,
  • summa 80 % pisteiden kokonaismäärästä → 3 p ja
  • summa 85 % pisteiden kokonaismäärästä → 4 p.

Huomaa, että hyvityspisteet huomioidaan vain, jos tentissä on saanut vähintään puolet pisteistä.