Komentoikkuna

Julkaistu

Java-ohjelmien kääntämiseen ja ajamiseen tarvitaan komentoikkunaa, joka on tekstipohjainen tapa vuorovaikuttaa käyttöjärjestelmän kanssa. Komentoikkuna tunnetaan myös muun muassa komentorivinä, terminaalina ja kuorena. Tekstipohjainen käyttöliittymä on graafista käyttöliittymää vanhempi keksintö ja se on nykyään yleensä toissijainen vuorovaikutustapa, koska käyttöjärjestelmää on huomattavasti helpompi käyttää graafisen käyttöliittymän kautta. Komentoikkunan avulla voidaan kuitenkin suorittaa samoja toimenpiteitä kuin graafisen käyttöliittymän kautta. Esimerkiksi hakemiston vaihtaminen on mahdollista molemmissa käyttöliittymissä.

Komentoikkunassa näkyy kehote (katso oheinen kuva), jonka jälkeen kirjoitetaan komento ja sen mahdolliset parametrit. Kehotteen ulkoasu riippuu käyttöliittymän asetuksista. Yleensä kehotteesta voi päätellä työhakemiston eli hakemiston, johon annetut komennot ensisijaisesti kohdistuvat. Komento voi olla käyttöjärjestelmän toiminto (esimerkiksi hakemiston listaus) tai ohjelman nimi (esimerkiksi java tai javac).

Komento lähetetään käyttöjärjestelmälle Enter-näppäintä painamalla. Komentoikkunaa kutsutaan usein myös komentoriviksi, koska sitä käytetään edellä selostetulla tavalla komentoja rivi kerrallaan käyttöjärjestelmälle syöttäen. Käyttöjärjestelmä puolestaan ohjaa tietokonelaitteistoa, jonka prosessori suorittaa tarpeelliset toiminnot. Lopputuloksena näytölle tulostuu komennon tuottamaa tekstiä, toisinaan komennon suoritus ei onnistu ja tuloksena on virheilmoitus.

Verkossa on saatavilla paljon tietoa komentoikkunoista. Ohjeet, joissa neuvotaan poistamaan kaikki hakemiston tiedostot antamalla komento del *.* tai rm * tai vastavaa on syytä ohittaa nopeasti.

Komentoikkunan ulkoasu ja siinä käytettävissä olevat komennot riippuvat käyttöjärjestelmästä: yhdessä käyttöjärjestelmässä käytettävä komento saattaa hyvin olla saatavilla eri nimellä toisessa käyttöjärjestelmässsä. Voi myös olla että, komennolle ei ole toisessa käyttöjärjestelmässä vastinetta. Mac-, Linux- ja UNIX-järjestelmien komentoikkunat ovat hyvin samankaltaisia. Windows-järjestelmien komentoikkuna poikkeaa paljon muiden järjestelmien komentoikkunoista.

Alla kerrotaan lyhyesti Windows 7 -komentoikkunasta ja vielä lyhemmin Mac OS X:n komentoikkunasta.

Komentoikkuna, käyttöjärjestelmä ja tietokonelaitteisto

Windowsin komentoikkuna

Seuraavassa kerrotaan hieman lähemmin yliopiston mikroluokkien koneilla olevan Windows-käyttöjärjestelmän komentoikkunasta. Jos omalla koneellasi on eri Windows, niin ei hätää; Windows-järjestelmien komentoikkunat ovat hyvin samankaltaiset. Windowsissa on myös monipuolisempi komentoikkuna, jolla ei kuitenkaan ole juuri käyttöä tällä kurssilla.

Käynnistys

Windows-käyttöjärjestelmässä komentoikkunan voi käynnistää usealla tavalla.

  • Windowsja R-näppäimiä painamalla avautuvan Run-dialogin kautta:
    • Kirjoita Open:-kenttään cmd.
    • Klikkaa OK.
  • Start-napista avautuvan päävalikon kautta:
    • Kirjoita hakukenttään cmd.
    • Klikkaa Programs(s)-listasta cmd.exe.

Mikäli kaikki meni oikein, niin näytölle pitäisi avautua tämän tapainen ikkuna:

Windows 7 -komentoikkuna

Huomaa, että komentoikkunan ulkoasu ja sen kehotteen (tässä C:\Users\Demo>) muoto riippuu käyttämäsi koneen asetuksista sekä hakemistosta, johon komentoikkuna avautuu.

Windows-komentoikkunan ulkoasun muuttaminen

Toisinaan on tarpeen muuttaa komentoikkunan ulkoasua; esimerkiksi teksti voi olla liian pientä tai ikkuna voi olla liian lyhyt. Ulkoasuun voi vaikuttaa valikosta, joka avautuu ikkunan vasemmassa yläreunassa olevaa pientä ikonia klikkaamalla. Valikon Properties-kohta avaa ikkunan, jossa esimerkiksi Layout | Window Size | Height -kohdasta voi vaikuttaa ikkunan kokoon pituuussuunnassa.

Windows-komentoja

Avoimessa komentoikkunassa näkyvää hakemistoa voi käsitellä Windowsin graafisen käyttöliittymän kautta tiedostonhallintaohjelmalla tai ”suoraan” komentoikkunan kautta käyttöjärjestelmän toimintoja kutsuen. Alla on kuvailtu lyhyesti joitakin hyödyllisiä komentoja.

dir – Hakemiston sisällön listaus. Pelkkä dir-komento listaa koko hakemiston sisällön. Listausta voi rajoittaa tiedoston päätteen avulla. Esimerkiksi komento dir *.java listaisi vain java-päätteiset tiedostot. Näytölle ei tulostu tiedostojen tietoja, jos hakemisto on tyhjä tai jos hakemistossa ei ole halutun tyyppisiä tiedostoja.

cd – Hakemiston vaihto. Esimerkiksi komento cd c:\tilap\laki vaihtaa nykyisen hakemiston hakemistoksi c:\tilap\laki. cd-komentoa voi käyttää myös siten, että sillä siirrytään aina yhteen hakemistoon kerrallaan kunnes ollaan halutussa hakemistossa. Hakemistoon c:\tilap\laki voitaisiin siis siirtyä myös kahdella cd-komennolla: Ensin cd c:\tilap ja sitten cd laki.

Huomaa, että cd-komento ei sovi muistilaitteelta toiselle siirtymiseen. Jos esimerkiksi nykyinen hakemisto on c:\tilap\laki ja aiot siirtyä X-levyn hakemistoon x:\laki, niin pitää ensin antaa komento x:, joka vaihtaa muistilaiteeksi C:n asemasta X:n. Vasta tämän jälkeen voi antaa komennon cd x:\laki.

Komennolla cd .. voi siirtyä hakemistorakenteessa yhden tason ylöspäin. Jos esimerkiksi hakemistossa c:\tilap\laki antaa cd ..-komennon, siirrytään c:\tilap-hakemistoon koska laki-hakemisto on c:\tilap-hakemiston alihakemisto.

copy – Tiedostojen kopiointi.

del – Tiedostojen poisto. Huomaa, että tämän komennon kanssa on oltava erittäin varovainen, koska näin tuhottua tiedostoa ei voi pelastaa roskakorista.

ren – Tiedostojen uudelleen nimeäminen.

md – Hakemiston luominen.

type – Tiedoston sisällön tulostus näytölle. Esimerkiksi type HelloWorld.java

comp – Vertailee kahta tiedostoa ja kertoo onko tiedostojen sisältö sama. Esim. comp tulos_malli.txt tulos_oma.txt

fc – Monipuolisempi tiedostojen sisällön vertailu. Eroavat kohdat tulostuvat peräkkäin. N-parametrilla komento tulostaa näkyviin rivien numerot. Esim. fc /N tulos_malli.txt tulos_oma.txt.

Kustakin komennosta saa lisätietoja antamalla komennon parametriksi /?. Esimerkiksi antamalla komennon dir /?, näytölle tulostuu selostus dir-komennon käytöstä.

help-komennolla saa näytölle listan kaikista käyttöjärjestelmän komennoista.

Nuolinäppäillä (nuolet ylös ja alas) voi selata kätevästi komentoikkunassa aiemmin annettuja komentoja. Esimerksi painamalla kerran nuoli ylöpäin -näppäintä, saa kehoiteriville palautettua viimeksi annetun komennon.

Mac OS X -komentoikkuna

Nykyisten Mac-järjestelmien käyttöjärjestelmä on käytännössä kaupallinen UNIX-käyttöjärjestelmä. Näin UNIX- ja Linux-käyttäjien tuntemat komennot toimivat pitkälti samoin Mac OS X -komentoikkunassa. Koska Windows ei kuulu UNIX-tuoteperheeseen, ei Mac-komentoikkuna ymmärrä useimpia Windows-komentoikkunan komentoja.

Komentoikkunasta voi lukea lisää esimerkiksi täältä. Ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin löytyy muun muassa osoitteesta hopeinenomena.net.

Käynnistys

Voit avata komentoikkunan valitsemalla: Finder | Applications | Utilities | Terminal. Suomenkielisissä järjestelmissä: Finder | Ohjelmat | Lisäohjelmat | Pääte.

Macin komentoikkuna näyttää tämän kaltaiselta:

Mac OS X -komentoikkuna

Yllä oleva ikkuna on avattu vierastilillä. Omalla koneella komentoikkuna avataan omalla käyttäjätilillä, jolloin ikkunan yläreunassa ja kehotteessa näkyy käyttäjän oma tunnus.

Komentoja

ls – Hakemiston sisällön listaus. Tarkempi listaus parametreillä a ja l. Esimerkiksi komento ls -al *.java listaa tarkemmin tiedoin hakemiston java-päätteiset tiedostot.

cd – Hakemiston vaihto. Esimerkiksi komento cd laki/harjoitukset vaihtaa nykyisen hakemiston hakemistoksi laki/harjoitukset. cd-komentoa voi käyttää myös siten, että sillä siirrytään aina yhteen hakemistoon kerrallaan kunnes ollaan halutussa hakemistossa. Huomaa, että hakemistoerotin on eri suuntaan kallellaan kuin Windows-järjestelmissä. Mac-, UNIX- ja Linux-järjestelmissä hakemistot erotetaan toisistaan kauttaviivalla. Komennolla cd .. voi siirtyä hakemistorakenteessa yhden tason ylöspäin. Pelkkä cd-komento vaihtaa hakemistoksi käyttäjän kotihakemiston.

cp – Tiedostojen kopiointi. Ole varovainen. Olemassa olevan tiedoston päälle kopioiminen tuhoaa kohdetiedoston sisällön.

rm – Tiedostojen poisto. Käytä vain pakkotilanteessa. Komennolla tuhottua tiedostoa ei voi pelastaa roskakorista.

mkdir – Hakemiston luominen.

cat – Tiedoston sisällön tulostus näytölle. Esimerkiksi cat HelloWorld.java

diff – Erittäin monipuolinen työkalu tiedostojen sisällön vertailuun. Komennon tulosten tulkitseminen vaatii harjoittelua.

Kustakin komennosta saa lisätietoja antamalla man-komennon parametriksi kyseisen komennon nimen. Esimerkiksi antamalla komennon man ls, näytölle tulostuu selostus ls-komennon käytöstä.