Kurssin voi suorittaa suorittamalla hyväksytysti näyttökokeen. Näyttökoe arvostellaan kurssin muiden suoritustapojen tapaan arvosanalla 1–5. Näyttökokeessa menestyminen vaatii vähintään hyvät tiedot ja taidot kurssin aihepiiriin liittyen. Harkitse kurssin suorittamista opetukseen osallistuen, jos olet epävarma kuinka suoriudut näyttökokeessa.
Voit suorittaa näyttökokeen, vaikka aloittaisit ohjelmoinnin opiskelun vasta kesällä. Tämä vaatii kuitenkin ahkeraa, melkein päivittäistä harjoittelua. Pelkästään materiaalia lukemalla näyttökokeesta ei pääse läpi. Teoreettiset tiedot muuttuvat ohjelmointitaidoiksi vain ohjelmia kirjoittamalla. Muista päivittää tietosi ja taitosi, jos olet ohjelmoinut aiemmin, mutta kurssilla käytetty Java-ohjelmointikieli ei ole sinulle tuttu.
Et voi osallistua näyttökokeeseen, jos
- olet jo suorittanut Lausekielinen ohjelmointi I -kurssin tai vastaavan kurssin (katso täältä Lisätiedot-kohta) Tampereen yliopistossa, jolloin arvosanan korottaminen näyttökokeen kautta ei ole mahdollista.
- Olet osallistunut aiemmin näyttökokeeseen – näyttökokeeseen voi osallistua vain kerran. Osallistumiseksi katsotaan kokeeseen tuleminen riippumatta siitä palautitko vastauksia vai et. Osallistumiseksi lasketaan myös kokeesta pois jääminen ilman ilmoittautumisen peruuttamista ennen koetilaisuutta.
Huomaa, että aiemmat korkeakouluopinnot on suositeltavaa hyväksilukea. Näyttökoe on tarkoitettu aiemman osaamisen tunnistamiseen (AHOT), joka on hankittu itse opiskellen, työelämässä tai toisen asteen koulutuksessa.
Kokeeseen tulee ilmoittautua. Tarvitset ilmoittautumiseen yliopiston peruspalvelutunnuksen. Huomaa, että tunnus ei ole suoraan käytettävissä, vaan se pitää ensin aktivoida. Et voi muuttaa ilmoittautumistietojasi lomakkeen lähettämisen jälkeen. Ota yhteyttä kurssin vastuuopettajaan, jos haluat muuttaa tietojasi tai peruuttaa ilmoittautumisesi.
Ota mukaan kokeeseen kuvallinen dokumentti, josta käy ilmi henkilöllisyytesi. Opiskelijakortti, henkilökortti, passi tai ajokortti ovat suositeltavimpia.
Kokeen sisältö ja alue
Näyttökoe koostuu neljästä ohjelmointitehtävästä, jotka ratkaistaan Java-ohjelmointikielellä. Esimerkiksi C-kielellä ratkaistusta tehtävästä ei saa pisteitä. Saat tuntumaa näyttökokeen sisältöön ja vaikeustasoon tutustumalla esimerkkikokeisiin.
Tehtävät ratkaistaan käyttämällä vain kynää ja paperia. Näyttökokeessa ei saa käyttää tietokoneen tai laskimen tapaisia teknisiä apuvälineitä. Kokeeseen ei saa tuoda materiaalia. Muun muassa muistiinpanot ja kirjat ovat kiellettyjä. Omaa osaamistaan on suositeltavaa arvioida ennen ilmoittautumista tekemällä yksi tai useampia esimerkkikokeista koetilanteen tapaisesti kynällä ja paperilla.
Näyttökokeen tehtävät on ajateltu ratkaistavaksi yksinkertaisella rakenteisella ohjelmoinnilla esimerkiksi ilman taulukkoja. Merkkijonoihin liittyvien tehtävien ratkaisuun riittää String-luokan length– ja charAt-metodien tunteminen. Jos ratkaisussa käyttää edistyneempiä tekniikoita, on esimerkiksi metodien nimet ja niiden parametrit muistettava täysin oikein.
Näyttökokeen aihealue käsittää kurssin materiaalin pois lukien vuokaaviot ja pseudokoodin.
Voit tutustua Java-kieleen tai päivittää tietojasi myös kirjojen ja verkkolähteiden avulla. Joitakin hyödyllisiksi havaittuja lähteitä ovat:
-
Wikla: Ohjelmoinnin perusteet Java-kielellä.
- Deitel ja Deitel: Java How to Program tai Java How to Program (Late Objects Version).
- Oracle: The Java Tutorials.
Arvostelu
Jokaisesta tehtävästä voi saada 0–6 pistettä. Näyttökokeen hyväksymisraja on 12 pistettä.
Arvosana määräytyy todennäköisesti seuraavasti: 12–14 pistettä → 1 (välttävä), 15–17 pistettä → 2 (tyydyttävä), 18–20 pistettä → 3 (hyvä), 21 tai 22 pistettä → 4 (kiitettävä) ja 23 tai 24 pistettä → 5 (erinomainen).
Syksyn näyttökoe
Järjestetään perjantaina 7.9.2018 klo 12–15 (Pinni-B, sali B1083).
Ilmoittautuminen on auki torstaihin 6.9.2018 klo 12.00 saakka.
Ilmoittaudu lomakkeella vasta, kun olet lukenut yllä annetut ohjeet.
Kevään näyttökoe
Järjestetään torstaina 31.1.2019 klo 16–20 (D10a+b) yleisen tentin yhteydessä.
Ilmoittautuminen tapahtuu NettiOpsun (yliopiston opiskelijat) ja NettiRekan (avoimen yliopiston opiskelijat) kautta. Kurssisivuston pääsivulla ja sähköpostilistalla kerrotaan, kun ilmoittautuminen avautuu.