©Juhani Linna, Aulikki Hyrskykari
Moodle on selainkäyttöinen verkko-opetusalusta jota Tampereen yliopistossa käytetään laaja-alaisesti eri kursseilla mm. materiaalin jakamiseen, keskusteluun ja harjoitustehtävien palauttamiseen. Opiskelun onnistumisen kannalta Moodlen hallinta on siksi välttämätöntä. Moodle on Suomessa käytössä muissakin korkeakouluissa, ja opiskelija voi tarvittaessa kirjautua Tampereen yliopiston tunnuksillaan myös muiden korkeakoulujen Moodle-alueelle (ns. HAKA-kirjautuminen), mikä helpottaa ristiinopiskelua. Vastaavasti Tampereen yliopiston Moodle-alueelle voi kirjautua myös muiden korkeakoulujen tunnuksilla.
4.1 Käytön aloittaminen
Tampereen yliopistossa käytettävään Moodleen pääsee osoitteella moodle.tuni.fi. Suora linkki Tietotekniikkataidot-kurssin Moodle-sivulle löytyy etusivulta. Moodleen kirjaudutaan tuni-tunnuksella ja salasanalla. Moodlen etusivu näyttää jokseenkin allaolevalta.
Eri kurssialueille voi liittyä periaatteessa kolmella tavalla. Ensinnäkin opettaja voi liittää kurssin opiskelijat kurssialueelle automaattisesti. Tällöin kurssi löytyy Omat kurssini -listauksesta heti, kun opiskelija kirjautuu Moodleen. Toiseksi opiskelija voi liittyä suoraan sellaiselle kurssille, johon ei vaadita kurssiavainta. Kolmanneksi opiskelija voi liittyä kurssille opettajan antaman avaimen avulla – kuten tällä kurssilla ja Tietoturvaa opiskelijoille -kurssilla. Tämä jälkimmäinen tapa on yleisin.
4.2 Perustoiminnot
Moodlen eri kurssialueiden ulkoasusta ja sisällöstä vastaavat kurssien opettajat, ja ne luonnollisesti vaihtelevat eri kurssin välillä. Perusrakenne on kuitenkin lähes aina sama: vasemmalla ovat navigointiin ja asetuksiin liittyvät toiminnot, keskellä kurssin varsinainen sisältö ja oikealla hakutoiminto ja lista viimeisimmistä tapahtumista.
Moodlen kurssisivuja käytetään pääasiassa kolmeen tarkoitukseen: Erityyppisen materiaalin (dokumentit, videot, linkit) jakamiseen, keskusteluihin sekä harjoitustöiden palauttamiseen. Ohjeita löytyy Moodlen etusivulta.
Allaolevassa videossa on kuvattu keskustelualueen käyttö viestin lisäämisestä sen muokkaamiseen ja viestiin vastaamiseen. Moodlen ulkoasu on hiukan muuttunut, mutta viestin kirjoitus toimii nykyisinkin ihan vastaavasti. Siinä kuvataan myös kahden erityyppisen tiedoston – kuvan ja pdf-tiedoston – lataaminen vastaukseen.
4.3 Moodle tietotekniikkataidot-kurssilla
Tietotekniikkataidot-kurssilla Moodlea käytetään keskusteluun. Sellaiset kysymykset, jotka eivät ole henkilökohtaisia, tulee kysyä Moodlessa asiaankuuluvan otsikon alla – esimerkiksi harjoitukseen 2 liittyvät kysymykset harjoitukseen 2 liittyvällä palstalla. Jos kysymyksesi liittyy useampaan otsikkoon tai sille ei tunnu olevan hyvää otsikkoa, kysy jonkin otsikon alla. Pääasia on, ettet jää epätietoisuuteen.
4.4 Moodle uudessa yliopistossa
Vuoden 2019 organisaatiomuutoksessa myös Moodlea päivitettiin, ja joillakin kursseilla saattaa olla vielä käytössä vanha Moodlen versio. Eri versioiden eivät kuitenkaan poikkea toisistaan olennaisesti, erot ovat lähinnä ulkonäollisiä.